Létesítmények

A VMV két meghatározó létesítménye, a tűzvédelmi vizsgálatok végzésére is alkalmas Járművizsgálati Laboratórium, valamint a Tesztpálya-rendszer, egy egységet képez. Az így létrejövő innovációs, fejlesztési, kísérleti, vizsgálati és mérési központ együttműködik az egyetemekkel az oktatás, a gyakorlati képzés és a kutatás területén.

1. Gyorsvasúti tesztpálya-rendszer

Kialakítása alkalmassá teszi városi villamos, metró, nagyvasúti járművek fejlesztésére, tesztelésére. A tesztpálya-rendszer egy önálló, zárt pályarendszer, amelynek semmilyen eleme nem képezi a közforgalmú hálózat részét, csak kapcsolata van azzal. A zárt pályarendszer teszi egyedülállóvá a világon a VMV-t, mivel annak előnye, hogy a gyorsvasúti járművek tesztelése a vasútforgalmat nem akadályozza, ezáltal folyamatos lehet.

IC kocsi gyártás

2. Járművizsgálati Laboratórium

A járműveket vizsgáló, ellenőrző és fejlesztő berendezések, technológiák laboratóriuma, mely nemcsak vasúti alkalmazási célzattal működik, hanem más közlekedési ágak (pl. közúti, légi, vízi) fejlesztési és innovációs, valamint ellenőrzési feladatainak megoldására is alkalmas. A létesítményhez tartozik egy mechanikai anyagvizsgálati laboratórium és egy tűzvédelmi laboratórium is.

Vasúti Műszaki Vizsgálóközpont

„A projekt küldetése, hogy a Vasúti Műszaki Vizsgálóközpontban akár 430 km/h sebességű gyorsvasúti járművek teljeskörű tesztelésére szolgáló pályahálózat épüljön meg, az Irinyi-tervben elérni kívánt célokhoz igazodva, 2022 év végéig, és ezzel a világon egyedülálló létesítmény jöjjön létre.”